7 sleutels voor 'Perfect Goud'

We hebben onze werkwijze ontwikkeld en geperfectioneerd om een extra vierge olijf- olie te bieden met zeer hoge waarden aan polyfenolen (antioxidanten) en geweldige geuren en smaken: de perfecte olie voor een gezond en evenwichtig (sport)dieet.

We bereiken dit op geheel natuurlijke wijze. Hoe doen we dat?

finca duernas olijfolie

1. Single estate

 

Onze olijfolie is 100% afkomstig van onze eigen familie boomgaard. Onze boomgaard bestaat uit volwaardige olijfbomen van 40 -150 jaar oud,  die voldoende ruimte hebben om zich volledig natuurlijk te ontwikkelen. In onze olijfmolen wordt alleen de olijven verwerkt van onze eigen finca, direct eromheen gelegen. Onze moderne en geavanceerde technieken garanderen een volledige traceerbaarheid van de boom tot in de fles.

2. Biologische teelt

 

Onze werkwijze en zorg voor onze bodem en onze olijfbomen is geheel respectvol naar de natuur. Zo brengen alle resten van de snoei en de oogst bijvoorbeeld weer terug op het land. En produceren we met onze zonnepanelen meer stroom dan we gebruiken.  

De oleum picual en de oleum arbequina zijn biologisch gecertificeerd.  Duernas Cuisine is gegarandeerd vrij van pesticiden en herbiciden.

logo biologisch

3. Duurzame samenwerking

We geloven in de kracht van samen werken en samen leren. Zo werken we met de beste experts op het gebied van olijfboomgaarden en olijfolie. 

Ook dragen we met onze olijfolie bij aan onderzoeken op het gebied van gezondheid aan de universiteit van Cordoba. Zo blijven we goed op de hoogte van de speciale chemische eigenschappen van onze olie en de werking ervan op het menselijk lichaam. 

In de praktijk werken we samen met professionele sportteams, onder andere World Tour Cycling Team DSM  en de professionele Tennis Academia Sánchez-Casal. Hiermee borgen we de feedback en continue verbetering van ons product voor sporters.

4. Stretching

We zorgen het hele jaar door zodanig voor onze olijfbomen dat zij een optimale conditie hebben om hun best mogelijke resultaat te bereiken: de extra vierge olijfolie. Uiteindelijk is het immers de olijfboom die de olijfolie ‘maakt’. We verzorgen onze olijfbomen dan ook nauwgezet. Zo ook met de bevloeiing. Bijvoorbeeld in de hete maand juli. Onze werkwijze er is dan op gericht om de watertoevoer te beperken en  enige ‘hydrologische stress’ te veroorzaken. Dat zet de bomen ertoe aan om 3 tot 5 maal meer polyfenolen te produceren dan andere extra vierge olijfolie. Polyfenolen zijn de waardevolle antioxidanten van de olijf.

olijven in envero

5. Vroege oogst van gezond fruit

We verzekeren ons ervan dat het fruit (de olijf) gezond en gaaf is en op haar optimale rijping als we het plukken. Dit is een absolute voorwaarde voor het maken van excellente biologische olijfolie, zowel qua smaak als qua technische waarden. 

Onze werkwijze staat altijd in het teken van transparantie. Daarom vindt je de analytische waarden terug bij de beschrijving van elk van onze olijfoliën. 

6. Estafette op topsnelheid

Voor het maken van de best mogelijke olijfolie is snelheid essentieel. We werken super snel van de boom tot en met de opslag van de olie. Eigenlijk alsof we een estafette triathlon doen.

In minder dan een uur is de olijf van de boom, naar de molen, gemalen, gescheiden en in de opslagtank. Door deze supersnelle werkwijze behouden we alle goede eigenschappen, die in de olijf aan de boom opgeslagen zitten.

Onze moderne en geavanceerde technieken garanderen een volledige traceerbaarheid van de boom tot in de fles.

Olijfoogst op Finca Duernas
Bodega finca duernas

7. Koel en vers

Naast snelheid is ook temperatuur van essentieel belang. We controleren de temperatuur voortdurend. Van de olijven in de boomgaard tot aan , de massa bij het extraheren van de olie. De temperatuur blijft altijd onder de 20/22ºC blijft opdat de aroma’s en antioxidanten niet vervliegen en in de olijfolie blijven. Zodra het te warm wordt, stoppen we het proces.

Nadat we de olie gewonnen hebben zorgen we ervoor dat zij onder perfecte omstandigheden wordt opgeslagen. We slaan het op in roestvrijstalen vaten, zonder dat er licht bij kan, bij een constante optimale temperatuur en afgeschermd van de invloed van zuurstof, allemaal vijanden van extra vierge olijfolie. 

We bottelen op bestelling en sluiten de olie in de afgesloten flessen af van zuurstof met behulp van stikstof. Door deze manier van werken blijft onze extra vierge olijfolie meer dan anderhalf jaar goed na de oogst.